Par Mums | Bioloģiskā lauksaimniecība | Ragares.lv

par mums

VECVECĀKU MANTOJUMS

Tēju receptes, zemes kopšanas un dārza veidošanas tradīcijas un pašas Ragāres ir vecvecāku mantojums. Zinātņu doktori Māra un Jānis Vaivari gan dzīves gaitā, gan zinātnisku pētījumu, gan praktiskas saimniekošanas rezultātā nonāca pie secinājuma, ka bioloģiskās lauksaimniecības sistēma ir ekonomiski pamatotāka, ilgtspējīgāka un pat ar augstāku ražu potenciālu. Veiksmīga bioloģiskā saimniekošana prasa daudz lielākas zināšanas un sarežģītāku darbu kompleksu.

Ragāres 1992.gadā tika izveidotas ar mērķi šīs zināšanas praktiski izmēģināt un jau kopš 1995. gada oficiāli ir bioloģiskā saimniecība vispirms ar Zaļo sertifikātu, pēc tam jau ar bioloģiskās lauksaimniecības sertifikātu. Māra un Jānis bija vieni no aktīvistu saujiņas, kas aktīvi nodarbojās ar bioloģiskās lauksaimniecības sistēmas veidošanu un attīstīšanu Latvijā, kad tas vēl nebija ne populāri, ne bija ar jebkādu finansiālu atbalstu. No 2008. gada saimniecība pilnībā tika nodota jaunajai paaudzei atstājot milzīgu zināšanu mantojumu, kas arī pamazām tiek izmantots turpmākajā attīstībā.

Jānis Vaivars

Ragāru saimnieks no 2008. gada. Saliekot kopā pirmajā ģimnāzijā, Bulduros un Latvijas universitātē gūtās zināšanas ar savu un plašo un dažādo vecāku un vecvecāku pieredzi ir izveidojis Ragāru jauno vīziju un nu jau vairāk kā 10 gadus aktīvi darbojas pie tās realizācijas.

Vecvecāku mantojums

Māra un Jānis bija aizrautīgi dabas cilvēki. Abi bija lauksaimniecības zinātņu doktori un strādāja Skrīveru zemkopības institūtā. Māra bija speciāliste zemes apstrādes jautājumos un vēl padomju gados oficiālo pētījumu ietvarā iekļāva arī specifiski ar bioloģiskām metodēm apkoptus testa lauciņus. Viena no bioloģiskās lauksaimniecības kustības veidotājām Latvijā.

RADĪŠANAS PROCESS

Mūsu tējām absolūti lielākā priekšrocība ir tā, ka ārstniecības augi ir rūpīgi ar rokām vākti, šķiroti un sadalīti. Tā var atdalīt bojātās un neveselīgās augu daļas, kātus un visu citu, kam ir mazāka ārstnieciskā, garšas un arī vizuālā vērtība. Arī gatavo tēju maisīšana un pakošana ir roku darbs. Rezultātā var iegūt kaltētus augus, kas ir gan ārstnieciski gan vizuāli visskaistākie iespējamie – atsevišķas, veselas lapiņas, pumpuri un dzinumi, nesadalījušies ziediņi un ziedlapiņas. Tieši tādi tie nonāk arī Jūsu tējas paciņā. Katra auga lapiņai tējā būs sava krāsa un tā būs atpazīstama, aplietas tās atplaukst, nav bojātas. Gluži kā no pļavas, meža un lauka. Paciņās varam vienmērīgi iepakot trauslās lapiņas un ziediņus ļoti sarežģītās kombinācijās.

No vienas puses process ir arhaisks un neefektīgs, bet mehāniski tādu rezultātu šobrīd vienkārši vēl nav iespējams iegūt. Tējas veidojas smalkākas frakcijas, garšas mazāk intensīvas, klāt ir mazvērtīgas augu daļas – dzeltenās lapas, kāti utt. Jo vairāk sasmalcina, jo ātrāk augam zūd vērtība, garša.

Ārstniecības un garšaugi tiek kaltēti kontrolētos apstākļos īpaši sausā gaisā pie temperatūras režīma, kas nepārsniedz 35*C savukārt dārzeņi garšvielām līdz 40*C, kas ļauj saglabāt ievērojami lielāku bioloģiski aktīvo vielu daudzumu, garšu, aromātu un augu tik skaistās krāsas.

Tēju receptūra ir iespaidīgs mantojums no vecmāmiņas. Bagātīgas dzīves pieredzes un aizraušanās savienojums. Tās ir veidotas katrai tējai par pamatu ņemot kādu ārstniecisku īpašību grupu atbilstoši mūsdienu farmakoloģijai un tautas medicīnai. Tikai atbilstoši šo augu īpašībām tiek piemeklēts tai atbilstošs nosaukums un tiek veidota tās īpašā garša. Rezultātā lielākā daļa ir lieliskas ikdienā dzeramas tējas, bet papildus katrai būs arī savs konkrēts ārstnieciskais fokuss.

kas ir Vitamīnu tēja ar ehinācijām?

Garšīga ikdienā dzerama tēja, kas veicina organisma imunitātes stiprināšanos. Ehināciju neitrālo garšu uzlabo interesanta, imunitāti pastiprinošu un organismam nepieciešamos vitamīnus nodrošinoša, augu buķete. Tējas regulāra dzeršana mazina saslimšanas iespēju un iedarbojas viegli tonizējoši. Uzlabo labsajūtu. Ieteicama arī bērniem, lietojot mazākas devas.

sertifikāti

LATVIJAS EKOPRODUKTS
EIROPAS SAVIENĪBAS BIOLOĢISKĀ LAUKSAIMNIECĪBA
SLOW FOOD RĪGA